Sökmotoroptimering, eller SEO som det vanligtvis förkortas, är något som är av allra största vikt för en webbsida. Det finns flera olika sökmotorer, även om Google är den vanligaste. När man skriver in något man vill söka efter på nätet är det de som bestämmer vilka resultat som ska komma upp först. Eftersom man vill att folk ska hitta fram till ens sajt gäller det att komma högt upp på listan så man syns. Det är här SEO kommer in i bilden.

Genom att förbereda sina sidor på ett sådant sätt att sökmotorerna tycker om det de ser, och att de inser att man faktiskt är relevant för den bransch man är i, så kommer man att få en bättre rankning i sökresultaten. Man vet inte exakt hur sökmotorerna bestämmer vem som är bäst, det är en mycket komplicerad algoritm. Men man vet tillräckligt för att kunna göra något åt det hela och hjälpa sig själv.

Till att börja med ska man få fram de nyckelord eller meningar som bäst beskriver det man håller på med. Ofta är det en bra ide’ att inkludera namnet på den ort man befinner sig, speciellt om man säljer produkter eller tjänster. Men man måste också veta vilka sökord som folk använder för att hitta fram. Dessa olika nyckelord eller meningar ska man sedan se till att inkludera i texten på sidan, även om man inte ska överdriva.

Bildtexter, titeltaggar, rubriker- det finns många ställen där det är viktigt att inkludera nyckelorden. Man måste också hela tiden analysera och se vilka sökord som fungerar bäst. SEO är ett progressivt arbete, något man hela tiden måste hålla jämna steg med. Bland annat gäller det att bygga upp bakåtlänkar, det vill säga andra sajter som länkar till ens egna sidor. Om man kan bygga upp flera bra länkar kommer det att ge mer tyngd åt ens webbplats. Speciellt om man får länkar från sajter som är relevanta för det man har att erbjuda.

Det finns mycket man kan göra inom SEO för att få en bättre placering hos sökmotorerna. En hel del syns inte med blotta ögat utan ligger i sajtens metataggar, eller dolda information. Därför är det ofta ett bra val att anlita en specialiserad firma för att skapa bra SEO för ens sajt. De vet vad man ska göra och vad som fungerar bäst eftersom det är deras jobb. Man bör absolut se till att lägga ner en del resurser på SEO, det är grunden för en lyckad internet marknadsföring.